Reistijd doorslaggevend in keuze vervoermiddel naar vakantiebestemming

09-11-2011

Waar we vroeger nog met een volgepakte auto richting Frankrijk, Spanje of een andere vakantiebestemming vertrokken, wordt tegenwoordig het vliegtuig als het favoriete vervoermiddel gezien. De reden? Zo snel mogelijk van A naar B, blijkt uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl onder 1300 respondenten.

Tweederde van de Nederlanders neemt het liefst het vliegtuig naar de vakantiebestemming. Niet alleen vanwege de soms zeer goedkope tickets, maar vooral vanwege de korte reistijd die de vliegreis met zich meebrengt. Voor maar liefst 77 procent van hen is dit de belangrijkste reden om voor het vliegtuig te kiezen. Andere redenen zijn het comfort van de reis en het gemak voor de kinderen.

Met de auto

Wanneer we op vakantie gaan, wordt de auto nog maar door een kwart van de Nederlanders als favoriete vervoermiddel gezien. 55 Procent van de vakantiegangers die voor de auto kiezen, doen dit vooral vanwege het ‘eigen tempo’ waarin gereisd kan worden. Zij houden er bijvoorbeeld niet van gebonden te zijn aan incheck- en vertrektijden en kiezen voor het gemak van de auto. Daarbij vinden we het fijn om op de bestemming niet afhankelijk te zijn en bijvoorbeeld zelf onze boodschappen te doen. Voor 15 procent van de vakantiegangers die de auto als favoriet zien, is de mobiliteit ter plaatse de belangrijkste reden. Ook het ‘iets kunnen zien onderweg’ speelt een kleine rol in onze keuze.

Overige vervoermiddelen en tips

Slechts een klein deel van de vakantiegangers kiest voor een ander vervoermiddel als favoriet naar de vakantiebestemming. Voorbeelden hiervan zijn de bus, trein, boot, camper of motor. Enkele reacties en tips van vakantiegangers:

-        “Neem de auto vanwege de vrijheid in reizen en kiezen van bezienswaardigheden.”

-        “Vliegen is altijd het best! Lekker snel en goed geregeld met het ophalen en afzetten bij je hotel!”

-        "Bij een stedentrip: boek een trein, boot of vliegtuig. Wil je grote gebieden verkennen, neem dan de auto.”

-        "Met de camper kun je overal stoppen, waar je maar wilt. Altijd en overal eten (kunnen maken). Je spullen maar 1 keer hoeven uit te pakken en altijd bij je hebben.”

-        “Met de auto kunnen we tijdens de reis stoppen wanneer we willen en onderweg heerlijk genieten van de omgeving en je komt nog eens op plekjes waar je anders niet komt.”

Vakantiepanel.nl: “Elke vakantie is anders. Iedere vakantieganger heeft een eigen voorkeur en het vervoermiddel is ook gebonden aan de bestemming. Veel mensen zien het reizen van en naar de bestemming als een noodzakelijk kwaad en kiezen simpelweg voor de snelste oplossing. Aan de andere kant zijn er ook mensen die bewust voor een bepaald vervoermiddel kiezen, omdat het bijdraagt aan het ultieme vakantiegevoel.”