29-04-2011
Wordt er in het vliegtuig nog wel rekening met elkaar gehouden? Te weinig, blijkt uit de resultaten van een onderzoek van beoordelingssite Vakantiepanel.nl onder bijna 1300 vakantiegangers. Maar liefst 35% van alle vakantiegangers ergert zich regelmatig aan medepassagiers tijdens een vlucht. De grootste ergernis is het ongevraagd in de ligstand zetten van de stoel tijdens de vlucht.
Nederlanders proberen zich niet te ergeren tijdens vakantie
Veel vakantiegangers proberen het vakantiegevoel te koesteren en kijken weg als ze met ergernissen worden geconfronteerd. Dit blijkt uit de antwoorden van vakantiegangers die de vraag ‘Erger jij je regelmatig aan medepassagiers tijdens een vlucht?’ met ‘nee’ beantwoordden. Het moge duidelijk zijn dat ook deze categorie zich weleens ergert. Dit blijkt uit de vele verhalen van kleine of grote ergernissen die deze mensen hebben ervaren in het vliegtuig. Een veelgelezen tip van Nederlanders die stoïcijns en positief proberen te blijven is: “Als je je gaat ergeren op vakantie, kom je nooit tot rust. Relax, je bent op vakantie!”
Top 5 grootste ergernissen in het vliegtuig
1. Ongevraagd stoel in ligstand zetten
Veelgehoorde reacties:
“Enerzijds voel je de benen van iemand die achter je zit in je rug duwen en anderzijds doet iemand de stoel ongevraagd naar achteren, zodat jij geen beenruimte overhoudt!”
“Grote ergernis tijdens een korte vlucht in een al te krappe opstelling is als de persoon voor je zijn stoel naar achteren zet. Dit moet onmogelijk gemaakt worden.”
“Ik ben vrij lang en dan is het dus erg hinderlijk als mensen ongevraagd hun stoel in de ligstand zetten terwijl ik al met mijn knieën tegen hun stoel aan zit. Als de stoel dan niet verder wil, het stug nog een paar keer met kracht proberen.”
“Voor ons zat een gezin met 2 kinderen. Ze lieten van alles vallen, waren heel luidruchtig en zonder te vragen zetten ze hun stoel naar achteren. Heel asociaal!”
“Stoel naar achteren zetten en dan ook nog een grote mond krijgen.”
“De stoel naar achteren zetten tijdens het eten. Wat mij betreft worden de stoelen vastgezet zodat ze nooit meer achteruit gezet kunnen worden.”
“Je zit met je gezin in een vliegtuig. Kind op schoot en de stoel voor je staat op ligstand. Knieën komen ook nog eens tegen de stoel voor je. En uitgerekend nu, krijg je krampen in je been…”
2. Hinderlijk aanraken stoel
Veelgehoorde reacties:
“Mensen moeten opstaan zonder de rugleuning van de voorzittende passagier te pakken!”
“Je zit lekker rustig totdat je achterbuurvrouw om de 10 minuten een ruk aan je rugleuning geeft en luidruchtig begint te praten tijdens een nachtvlucht…”
“Voeten van mijn achterbuurvrouw op mijn armleuning.”
“Een kind achter je dat regelmatig tegen de stoel aan trapt of slaat.”
3. Luidruchtigheid
Veelgehoorde reacties:
“Blèrende tokkies uit het westen van het land.”
“Zat naast hele zieke man (kan hij natuurlijk niets aan doen) maar hij moest continu hoesten/rochelen en stikte dan bijna.”
“Tijdens nachtvlucht luidruchtig praten en lachen.”
“Een luidruchtige, aangeschoten passagier net achter ons in het vliegtuig. Goed opgelost door bemanning.”
“Leuk proberen te doen op luidruchtige manier.”
“Een stel dat tegen elkaar te keer gingen in plat Haags.”
4. Te vroeg na landing gaan staan
“Opzij duwen om toch maar vooral snel koffers uit bagagerek te kunnen pakken en dan uiteindelijk gezamenlijk te moeten wachten...”
“Op je voeten gaan staan om de handbagage te pakken terwijl het vliegtuig nog niet stil staat.”
5. Overlast kinderen
“Lawaaierige kinderen, ouders zeggen er niets van.”
“10 uur lang krijsende baby.”
“ 9 uur lang schreeuwende kinderen.”
“We zaten een keer in het vliegtuig met gillende kinderen en ze hadden denk ik een veer in hun kont want ze konden niet blijven zitten.”
“Kleine kinderen die steeds langs je heen moeten omdat ze in het gangpad willen lopen, spelen..etc. Of huilen omdat ze hun zin niet krijgen. Als je kleine kinderen hebt, ga dan niet vliegen maar zoek een bestemming waar je naartoe kunt met de eigen auto.”
Verder vallen ergernissen als vieze luchtjes, asociaal taalgebruik, buitensporig alcoholgebruik, snurkende passagiers en plakkerige stelletjes net buiten de top 5. Bovendien is het opmerkelijk dat de gemiddelde leeftijd van de groep die zich veelal ergert gemiddeld 10 jaar lager is dan die de vraag met ‘nee’ heeft beantwoord (45 versus 55 jaar).
Het onderzoek vindt plaats onder de vakantiegangers die na thuiskomst hun mening geven op Vakantiepanel.nl.