Heeft reisleiding nog toegevoegde waarde voor de Nederlandse vakantieganger?

04-04-2011

 

“Werken als standplaats reisleider is natuurlijk geweldig. De hele zomer gratis op vakantie. Veel vrienden maken en lekker werken onder de zon.” Dat is nog steeds het beeld dat bestaat over reisleiding op de populaire zonbestemmingen. Tegen deze clichés moeten reisleiders zich sinds jaar en dag verdedigen. Vindt de Nederlandse vakantieganger het anno 2011 nog wel belangrijk dat er reisleiding aanwezig is op de vakantiebestemming? En van welke diensten maakt men gebruik? De beoordelingssite Vakantiepanel.nl deed onderzoek en ondervroeg de reisorganisaties Oad Reizen, Thomas Cook Nederland en Sundio Groep naar het belang van reisleiding.

 

Vakantiepanel: “Verhalen over vakanties zijn altijd populair tijdens feestjes en partijen. En geliefd zijn ook de verhalen over reisleiding. De één heeft niets dan lof, omdat hij zo goed is begeleid bij ziekte of geholpen na diefstal, de ander klaagt omdat de reisleidster niet kwam opdagen of een klacht niet kon oplossen. Uit het onderzoek dat wij gehouden hebben onder ruim 1500 vakantiegangers blijkt dat exact 50% van de vakantiegangers het nog steeds belangrijk of heel belangrijk vindt dat reisleiding op de bestemming aanwezig is.”

Heeft reisleiding nog toegevoegde waarde voor de Nederlandse vakantieganger?

 

Hij vervolgt: “Standplaats reisleiding wordt vooral belangrijk gevonden door vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt. Hiermee wordt een zonvakantie inclusief vlucht, transfer en accommodatie bedoeld. De aanwezigheid van reisleiding wordt bij ruim 65% van deze groep op prijs gesteld. Zij vindt het prettig als reisleiding aanwezig is op de luchthaven en allerlei informatie geeft over de bestemming. De aanwezigheid van Nederlandstalige reisleiding geeft zekerheid en vertrouwen en wordt verder voornamelijk gebruikt voor het boeken van excursies en bij klachten, calamiteiten, ziekte en problemen. Bij sneeuwvakanties valt op dat vooral wintersporters die voor het eerst of in een nieuw gebied gaan skiën gebruik maken van reisleiding voor tips over skischolen, skiverhuur en kortingsvouchers. Ook hier wordt uiteraard in geval van ongevallen en calamiteiten de aanwezigheid van reisleiding op prijs gesteld. Nederlandse stedentrippers zijn zelfstandiger ingesteld en vinden het juist leuk zelf dingen uit te zoeken; deze groep vindt zelf zijn weg wel, blijkt uit het onderzoek.”

 

 

Wordt het belang van goede reisleiding nog steeds door de grote Nederlandse touroperators ingezien? Vakantiepanel.nl ging op onderzoek uit en stelde Oad Reizen, Thomas Cook Nederland (met merken als Thomas Cook, Neckermann en Vrij Uit) en Sundio Groep (bekend van o.a. de merken Sunweb Vakanties, Sudtours, Jiba en Vaya.nl) de volgende vragen: 

 

 

Wordt er de laatste jaren geïnvesteerd of juist bezuinigd op reisleiding? 

 

Ina Stulen, coördinator standplaats reisleiding Oad Reizen: “Voor Oad is onze hoog aangeschreven en vertrouwde Nederlandse reisleiding ontzettend belangrijk. Onmisbaar om de klant een onbezorgde vakantie te laten vieren. Wij investeren dan ook enorm in de opleidingen van onze reisleiders. De reisleiding is hét visitekaartje van Oad Reizen op de bestemming. Naast goede kwaliteit vinden wij de presentatie ook belangrijk. Zo heeft niemand minder dan de bekende modeontwerper Mart Visser het nieuwe Oad-uniform ontworpen dat deze zomer wereldwijd geïntroduceerd wordt.”

Hanita van der Meer, woordvoerder Thomas Cook Nederland: “Onze reisleiding is de laatste jaren meer gaan profiteren van het internationale karakter van onze organisatie. Dit betekent dat aan de achterkant volledig wordt samengewerkt met onze collega’s uit Engeland, Duitsland, België, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Polen en Frankrijk. Dit reduceert voor ons als organisatie de kosten aanzienlijk. De klant merkt hier niets van want deze zal altijd de service genieten van een Nederlandssprekende reisleider in hun eigen hotel.”

Annabelle van der Kroon, manager guide department Sundio Groep: “Binnen de Sundio Group wordt erg veel geïnvesteerd in reisleiding. Zij zijn ons visitekaartje op de bestemmingen en daardoor heel belangrijk. Zij stralen onze merken uit en wij zijn van mening dat dit zo professioneel mogelijk moet gebeuren. Dit jaar is er zelfs voor gekozen om meer reisleiding in te zetten op de bestemmingen, zodat een optimale service aan de klant geboden wordt. Op het moment dat de reisleiding niet naar behoren functioneert komt dat nooit ten goede van het product. Dat is dan ook de reden dat we deze investering zo belangrijk vinden.”

 

 

Waarin onderscheidt de reisleiding van uw organisatie zich?

 

Ina, Oad Reizen: “Wij zijn een 100% Nederlands bedrijf, net als onze reisleiding. Serviceverlening staat centraal. Niet voor niets is onze mission statement ‘Wij zetten ons overal en altijd voor 100% in om de vakantieverwachtingen van onze klanten te overtreffen’. Daarbij zijn er weinig personele wisselingen in ons kernteam. Hierdoor beschikken wij over vele zeer ervaren reisleiders”

Hanita, Thomas Cook: “Onze reisleiding is getraind op zaken die van belang zijn voor een klant tijdens hun vakantie. Zij hebben veel kennis van d

e bestemming waar de klant zijn vakantie beleeft. Het onderscheidend vermogen ligt in het snel kunnen oplossen van eventuele problemen. Doordat wij op de bestemmingen samenwerken met onze internationale collega’s kunnen we de klant vaak snel een alternatief bieden als deze niet tevreden is met bepaalde zaken.”

Anabelle, Sundio Groep: “Om te beginnen zijn wij zeer selectief in ons aannamebeleid. De werving en selectieprocedure is vrij pittig en op deze wijze proberen wij alleen de beste reisleiding aan te nemen. Daarnaast wordt al onze reisleiding uitgebreid extern getraind voordat zij naar de bestemming vertrekken. Zij maken tijdens deze training kennis met alle facetten van het vak. Natuurlijk worden hier deels de leuke kanten van het vak belicht, maar juist ook de minder leuke zaken waar klanten mee te maken kunnen krijgen, komen uitgebreid aan bod. Wij proberen onze reisleiding zo te trainen dat zij op een frisse manier altijd net dat stapje extra voor de klant zetten om er zo voor te zorgen dat de vakantie naar volle tevredenheid verloopt, ook wanneer er vervelende dingen gebeuren.”  

 

 

Is de functie van reisleider nog populair bij Nederlandse jongeren?

 

 

Heeft reisleiding nog toegevoegde waarde voor de Nederlandse vakantieganger?

 Ina, Oad Reizen: “We merken dat de laatste jaren minder kandidaten reageren. Wel is het zo dat het niveau op maat blijft, er wordt dus meer gericht gesolliciteerd kun je zeggen. Potentiële kandidaten weten duidelijk waarvoor Oad reisleiding staat. Wij hebben onze selectiecriteria dus ook strikt aan kunnen houden en hebben ook dit jaar weer kwalitatief hoogstaande reisleiders die de komende weken uitwaaieren over de vele vakantiebestemmingen.”

Hanita, Thomas Cook: “We merken dat de populariteit nog steeds groot is maar wel dalende. Dit komt mede door het grote aantal stageplaatsen in het buitenland waardoor jongeren vaak al voor een stageperiode in het buitenland zijn geweest en weten dat het werk van een reisleider zwaar kan zijn en zeker geen vakantie is. Het is een serviceverlenend beroep waarbij je je begeeft in een vakantieland maar zelf geen vakantie geniet.”

Anabelle, Sundio Groep: “De functie van reisleider bij de jongeren is absoluut nog razend populair. Dit jaar hebben wij tijdens onze vele selectiedagen weer veel mensen teleur moeten stellen. We hebben de selectieprocedure al vroeg kunnen afronden. Uiteindelijk wordt de beste reclame voor het vak gemaakt door onze eigen reisleiding op de bestemmingen. Door het visitekaartje zo af te geven zoals wij dat graag zien, melden gelukkig meer dan 1000 jongeren zich elk jaar weer aan voor de functie van reisleider.”


Nieuwe kleding Oad reisleiding van ontwerper Mart Visser

 

 

 

Hoe zit het eigenlijk met het gehalte mannen onder de reisleiding?

 

Ina, Oad Reizen: “Het gehalte mannen is bij onze rondreis reisleiding een stuk hoger dan bij onze standplaatsreisleiders.”

Hanita, Thomas Cook: “Deze zijn nog altijd in de minderheid maar er zijn er meer dan 10 jaar geleden dus de populariteit voor deze baan is onder jonge mannen wel gestegen. Vooral ook vanwege de doorgroeimogelijkheden binnen Thomas Cook. Men kan beginnen als reisleider en doorgroeien naar een General Manager functie van een bestemming. We merken dat vooral jonge mannen die ambitie nastreven.”

Anabelle, Sundio Groep: “De mannen zijn helaas al jaren in de minderheid, hoewel met name bij de jongerenmerken de verdeling man/vrouw wel iets naar elkaar toetrekt.”

Tot slot merkt Hanita van der Meer, Thomas Cook op: “We merken dat veel jongeren graag een paar jaar in het buitenland willen werken maar dat ze de verdiensten van een reisleider vaak verkeerd inschatten. Deze zijn niet hoog. Wat ze wel vaak vergeten zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die bij deze functie horen. Zo heb je in het buitenland geen vaste lasten, je onderkomen en vervoer etc. worden voor je geregeld. Verder krijgen ze als reisleider vaak de kans om voor een mooie prijs veel van de wereld te zien.”