06-12-2011
Vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl vroeg zich af of de onzekere economische situatie een rol speelt in de vakantieplannen van Nederlanders. Wat blijkt? Bijna de helft van 1000 zojuist teruggekeerde vakantiegangers zegt dat dit geen invloed heeft. Sterker nog, Nederlanders zien steeds vaker vakantie als eerste levensbehoefte, want op de vraag of de vakantieplannen veranderen in 2012, antwoordt 67 procent van hen dat zij volgend jaar net zo vaak op vakantie gaan als dit jaar.
49 Procent van de respondenten uit het onderzoek zegt dat de financiële crisis geen invloed heeft op de vakantieplannen voor 2012. De meerderheid van hen (tweederde) gaat even vaak op vakantie als in 2011, het overige deel weet nog niet hoe vaak zij op reis zullen gaan.
Vakantiepanel.nl: “Dit onderzoek maakt duidelijk dat de Nederlander zijn vakantie niet laat afpakken. Nu de donkere dagen zijn begonnen en de kille winter voor de deur staat, verlangen we alweer naar het voorjaar en de zomer om een paar dagen of weken erop uit te trekken. De vakantie is iets om naar uit te kijken, haalt ons uit de dagelijkse sleur en blijft daarmee ook in financieel mindere tijden zeer belangrijk.”
Bij een derde van de ondervraagden heeft de financiële crisis wel invloed op de vakantieplannen. Zo geeft een kwart van hen aan dat ze minder geld aan hun vakantie gaan besteden. Andere gevolgen, op volgorde van meest voorkomend:
- “Ik ga minder vaak op vakantie.”
- “Ik ga korter op vakantie.”
- “Ik ga minder ver op vakantie.”
- “Ik geef ter plaatse minder uit.”
Toch weten veel prijsbewuste Nederlanders hoe ze de invloed van de crisis op de vakantieplannen kunnen minimaliseren. Veel gelezen reactie is dat men steeds vaker prijzen vergelijkt, zoekt naar aanbiedingen of juist vroeg boekt om te profiteren van vroegboekkortingen. Ook leggen veel mensen het hele jaar een beetje geld opzij en doen verder ‘geen gekke dingen’ om toch geld over te houden voor hun vakantie.
Vakantiepanel.nl: “Hoewel een groot deel van de Nederlanders al weet of de financiële crisis van invloed is op hun vakantieplannen voor 2012, blijkt uit ons onderzoek ook dat 20 procent het nog niet weet. Zij zijn veelal in afwachting van de economische ontwikkelingen en voorzichtig met hun vakantie-uitgaven. Diverse reisaanbieders beamen dat de behoefte aan vakantie zeer groot blijft onder Nederlanders, maar dat de groep twijfelaars overtuigd moet worden om toch een vakantie te boeken. Voor de reisbranche ligt hier dan ook een grote uitdaging om deze groep op een creatieve manier alsnog over de streep te trekken.”
Reacties reisaanbieders
Steven van Nieuwenhuijzen, algemeen directeur D-reizen: “Natuurlijk speelt het consumentenvertrouwen een belangrijke rol bij het boeken van een vakantie. De zomervakantie staat gemiddeld genomen het minst ter discussie, merken wij bij D-reizen. Zeker voor gezinnen, die gebonden zijn aan een bepaalde vakantieperiode en terecht kritisch zijn over de bestemming en accommodatie, is het verstandig vroeg hun favoriete plekje vast te leggen. Met ons D-reizen Flexpakket is het mogelijk nu al te boeken met de vrijheid later van gedachte te veranderen, waarbij ook nog eens pas kort voor vertrek betaald hoeft te worden. Zo spelen wij in op het onrustige onderbuikgevoel van een grote groep Nederlanders.”
Julius ter Haar, algemeen directeur Oad Groep, geeft aan ‘verheugd’ te zijn met de resultaten van het onderzoek: “Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk de vakantie voor de Nederlandse consument is. Juist in een economisch mindere tijd, die toch voor de nodige onrust zorgt bij de consument, lijkt de behoefte aan vakantie overeind te blijven en kennelijk verkiest de Nederlander dan een vakantie boven andere consumptiegoederen. Voor de nog twijfelende consument start Oad binnenkort een campagne, die naadloos hierop aansluit en de consument veel voordeel zal gaan bieden.”
Hanita van der Meer, PR & Communicatie Specialist bij Neckermann: “Wij kunnen het onderzoek bevestigen; de Nederlander laat zich zijn vakantie niet ontnemen. Wij zien dat daarom een specialist in betaalbare vakanties zoals Neckermann meer en meer gekozen wordt in deze wat lastiger tijden. Mensen kunnen zo toch op vakantie ook als het iets minder gaat. Het afgelopen jaar boekte Neckermann dan ook een record aantal vakantiegangers. Wij staan voor betaalbaar genieten en goed geregeld! In de komende campagne zal men ook gewezen worden op de vakantievoorpret die door Neckermann zal worden versterkt.”