Bevolking belangrijkste reden om vakantiebestemming te mijden

 

29-09-2011

Een kwart van de Nederlandse vakantiegangers heeft één of meerdere landen waar zij nooit meer hun vakantie willen vieren. Dat blijkt uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl onder ruim 1000 respondenten. Het is vooral de plaatselijke bevolking die door hen als reden wordt opgegeven om niet meer terug te keren.

Opdringerige winkeliers, brutale of arrogante inwoners en vrouwen die zonder respect worden behandeld. Voor vakantiegangers die aangeven nooit meer naar een bepaald land op vakantie te willen, is de plaatselijke bevolking met 43 procent de belangrijkste reden. “Met name de verkopers van kledingzaken/souvenirwinkels zijn opdringerig en worden agressief indien je 'nee' zegt of gewoon wilt rondkijken”, laat één van de ondervraagden uit het onderzoek weten.

Naast de bevolking zijn ook slechte, persoonlijke ervaringen (zoals ziekte, criminaliteit, hygiëne, e.d.) een grote motivatie om het land niet nog een keer te bezoeken. Andere redenen, op volgorde van meest voorkomend:

-        “Heb het land nu wel gezien”

-        “Vanwege het eten”

-        “Vanwege de taal”

-        “Ga graag elke keer naar een ander land”

-        “Vanwege het weer”

-        “Te duur (geworden)”

 

Niet meer terug naar Turkije

Van de landen waarvan vakantiegangers aangeven dat ze deze nooit meer kiezen voor hun vakantie wordt Turkije in een derde van de gevallen genoemd. Hoewel het een populaire zonbestemming is, hekelen vakantiegangers vooral de soms opdringerige lokale bevolking en/of de hoge temperaturen in de zomer; vaak boven de 40 graden. Kort achter Turkije worden ook Tunesië (29%) en Marokko (21%) genoemd als landen waar men niet meer naar terugkeert. Andere landen, op volgorde van meest voorkomend:

-        Egypte

-        Frankrijk

-        Griekenland

-        Spanje

-        Duitsland

-        Italië

 

Vakantiepanel.nl: “Een kwart van de vakantiegangers wil weliswaar niet meer terug naar een bepaald vakantieland, maar het zijn niet voor niets zeer populaire bestemmingen. Opdringerige winkeliers, brutale inwoners of slechte hygiëne zijn voor sommige vakantiegangers de reden om niet meer terug te willen keren, maar gelukkig kan de meerderheid deze zaken naast zich neerleggen en sluit men niet uit de bestemming in de toekomst nogmaals te bezoeken.”