20-09-2011
Wanneer we op vakantie zijn, blijken we onze familie het meest te missen. Dat komt naar voren in een onderzoek dat de vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl hield onder bijna 900 respondenten. Maar liefst 34 procent van de ondervraagden geeft aan dat wanneer ze heimwee hebben, ze vooral naar hun familie verlangen.
“Maak lol! Dan gaat de tijd sneller en zie je je dierbaren ook weer snel.” Het is één van de tips die vakantiegangers geven over de hang naar familie tijdens de vakantiedagen. Maar het zijn niet alleen de mensen die we missen; een kwart van de respondenten geeft aan ook blij te zijn de hond, kat of ander huisdier weer te zien bij thuiskomst. Andere dingen die we missen als we op vakantie zijn, op volgorde van meest voorkomend:
- Nederlands nieuws (radio, tv, krant)
- Huis
- Vrienden
- Zelfgemaakt eten
- ‘Gewoon’ Nederlands kunnen spreken
- Sport (zelf doen en/of kijken)
- Woonplaats
Daarnaast missen we vaak ons eigen bed, eigen toilet/badkamer, drop (of ander snoep), goede koffie en lekker brood. Wat we in ieder geval niet lijken te missen tijdens de vakantiedagen zijn ons werk en/of collega’s. Slechts één procent heeft hier bij thuiskomst weer behoefte aan.
Meerderheid geen heimwee
Hoewel we blijkbaar diverse dingen van het thuisfront kunnen missen tijdens de vakantiedagen, geeft de meerderheid aan nooit heimwee te hebben. 59 Procent van de vakantiegangers geniet met volle teugen van een welverdiende vakantie en zegt in deze periode niets van thuis te missen. 38 Procent verlangt tijdens de vakantie soms naar huis en slechts 3 procent geeft aan vaak naar huis te verlangen.
Enkele tips van vakantiegangers om onbezorgd van de vakantiedagen te kunnen genieten:
- “Zorg ervoor dat je huisdieren ondergebracht zijn bij een adres waarvan je weet dat ze goed voor ze zorgen en dat ze het fijn hebben. Dit maakt het weggaan makkelijker.”
- “Sta open voor een andere cultuur en maak gebruik van bv. excursies. Dit maakt de vakantie leuker.”
- “Geniet maximaal van de mensen, het eten, klimaat en cultuur want voor je het weet is het weer voorbij en beland je weer in de dagelijkse sleur!”
Vakantiepanel.nl: “De meerderheid geeft weliswaar aan het verlangen naar huis nooit te hebben op vakantie, maar uit de reacties merken we op dat de meeste vakantiegangers het toch wel fijn en prettig vinden wanneer ze weer hun eigen huis binnenstappen.”