Reistijd bepalend in keuze voor een luchthaven

27-01-2012

Waar Schiphol nog altijd de grootste en drukste luchthaven is van Nederland, kiezen vakantiegangers steeds bewuster voor een regionaal vliegveld zoals Rotterdam of Eindhoven. De reden? We willen het liefst zo snel mogelijk op het vliegveld zijn, blijkt uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl onder bijna 900 respondenten. Ook het snel kunnen inchecken speelt een belangrijke rol.

“Wij vertrekken graag vanaf Eindhoven Airport vanwege de korte afstand naar het vliegveld”, luidt één van de reacties uit het onderzoek. Van de vakantiegangers die aangeven bewust voor een bepaald vliegveld te kiezen, doet 59 procent dit vanwege de kortste reistijd. Een luchthaven dicht bij huis krijgt daarom nog wel eens de voorkeur boven het vaak drukke Schiphol. Maar ook het snel kunnen inchecken speelt voor 38 procent van de bewuste kiezers een belangrijke rol.

Vakantiepanel.nl, over de keuze voor een luchthaven: “Dat vakantiegangers kiezen voor regionale vliegvelden is naast bovengenoemde argumenten te verklaren door o.a. het gemak en de kleinschaligheid. Het afgeven van de bagage gaat veelal sneller, parkeren is goedkoper en het is er vaak rustiger dan op een grote luchthaven.” Vakantiegangers die bewust voor een bepaalde luchthaven kiezen, geven daarnaast de volgende redenen op voor hun keuze (op volgorde van meest voorkomend):

-          “Laagste prijs voor mijn vakantie.”

-          “De drukte en omvang van de luchthaven.”

-          “Lage parkeerkosten.”

Bewuste keuze

Bijna tweederde (62%) van alle respondenten uit het onderzoek zegt bewust te kiezen voor een bepaald vliegveld, waarvan de meerderheid eerst een bestemming kiest en daarna kijkt of het mogelijk is van de gewenste luchthaven te vertrekken. Een klein deel doet het andersom en kiest eerst een luchthaven en vervolgens de bestemming.

De respondenten die niet bewust voor een luchthaven kiezen, doen dit omdat het vliegveld bijvoorbeeld al is vastgelegd door de reisorganisatie of omdat ze simpelweg geen voorkeur hebben. Vakantiepanel: “Wij maken uit de reacties op dat de meerderheid van de vakantiegangers, als ze de keuze hebben, graag voor een luchthaven dicht bij huis kiest. De bestemming blijft bij hen echter de eerste keuze en bepaalt daarmee vaak vanaf welke luchthaven men vertrekt.”