Ouderwets spelletjes doen ultieme vermaak voor kinderen tijdens vakantiereis

 

08-06-2011

De iPad, Nintendo DS, Ipads en tv-schermen in de auto en geavanceerde spelletjes op je mobiele telefoon: het zijn stuk voor stuk zoethoudertjes voor je kinderen tijdens een (lange) vakantiereis. Maar ondanks al deze nieuwe, technologische snufjes, is het ouderwets samen spelletjes spelen het ultieme vermaak! Dat blijkt uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssiteVakantiepanel.nl onder bijna 1400 respondenten. Met een miniem verschil houdt deze alom bekende bezigheid de modernste spelletjes nipt achter zich.

Dat het doen van spelletjes met de kinderen als de ideale manier wordt gezien voor een vakantiereis, is voor Vakantiepanel.nl, vrij eenvoudig te verklaren: “Vooral tijdens een (lange) autoreis naar bv. Zuid-Europa moeten kinderen regelmatig vermaakt worden. Lang in een auto zitten is niet de leukste bezigheid voor kinderen en verschillende spelletjes spelen, kan erg afwisselend en vermakelijk zijn onderweg. Daarbij houden ouders de reis voor zichzelf op deze manier ook een stuk leuker”.

Overigens blijft het spelletjes spelen met de kinderen de nummers 2 en 3 in het onderzoek maar nipt voor. Kort achter de winnaar (dat 21% van de stemmen kreeg) eindigen namelijk het gebruik van lees- en kleurboeken (20%) en computerspelletjes (20%) op respectievelijk een tweede en derde plaats. Populaire opties tijdens de reis naar de vakantiebestemming zijn verder het gebruik van tv-schermen in de auto, het van tevoren kopen van cadeautjes voor de kinderen en het meenemen van voldoende snoepgoed.

Beste methodes om de reis naar je vakantiebestemming zo aangenaam mogelijk te maken voor kinderen:

1.                Spelletjes doen                     

2.                Lees-/ kleurboeken        

3.                Computerspelletjes                         

4.                TV-schermen in de auto                                  

5.                Niets

6.                Cadeautjes kopen

7.                Voor voldoende snoep zorgen                

 

Overdag of ’s nachts reizen?

Op de vraag wanneer vakantiegangers het liefst met de kinderen reizen, antwoordt maar liefst 69% dat ze liever overdag reizen dan ’s nachts. Vakantiepanel.nl: “Vooral voor een vliegreis zijn kinderen vaak zó enthousiast dat ze toch wel wakker blijven, ongeacht of ze overdag of ’s nachts reizen. Wanneer je overdag reist, zijn je kinderen aan het einde van de dag moe en uitgeteld en kunnen ze direct een hele nacht slapen”.

Wat betreft de vakantiegangers die het liefst overdag met de kinderen reizen, valt een lichte verschuiving in de top-3 op. Op nummer 1 staan hier de lees- en kleurboeken, op korte afstand gevolgd door computerspelletjes en het doen van spelletjes.

Bij de vakantiegangers die het liefst ’s nachts reizen, komt het gebruik van tv-schermen in de auto de top-3 instormen. De nieuwkomer komt binnen op plaats 3. Het doen van spelletjes is ook bij de vakantiegangers die ’s nachts reizen het populairst, gevolgd door computerspelletjes.

 

Beste methodes per leeftijdscategorie

Ook bij de verschillende leeftijdsgroepen onder de respondenten blijkt dat het doen van spelletjes, lees- en kleurboeken en computerspelletjes als de beste methodes worden gezien om de kinderen tijdens de reis te vermaken. Hieronder een overzicht van de verschillende leeftijdsgroepen van de respondenten met bijbehorende top-3:

 

Jonger dan 36 jaar

1.                Spelletjes spelen

2.                Lees-/kleurboeken

3.                Computerspelletjes

 

36 t/m 49 jaar

1.                Computerspelletjes

2.                Lees-/kleurboeken

3.                Spelletjes spelen

 

Vanaf 50 jaar

1.                Spelletjes spelen

2.                Lees-/kleurboeken

3.                Computerspelletjes

 

Lees- en kleurboeken voor jonge kinderen, computerspelletjes voor de oudere kinderen

Uit de resultaten komt verder naar voren dat er een verschil is tussen gezinnen met jonge kinderen en gezinnen met oudere kinderen. Voor gezinnen met 1 of meer kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar worden lees- en kleurboeken als beste methode gezien om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, gevolgd door computerspelletjes. Bij gezinnen met 1 of meer kinderen in de leeftijdscategorie 13+ is dit juist andersom; de computerspelletjes komen hier voor de lees- en kleurboeken.

Bij beide leeftijdsgroepen staat het doen van spelletjes op een derde plaats.

 

 

Handige Tips

Een veelgehoorde reactie over reizen met kinderen is dat je als ouders zijnde niet gestrest, maar vooral rustig en ontspannen moet zijn. Dit zorgt voor rust bij je kinderen. Ook het nemen van voldoende rustpunten tijdens de reis om de kinderen te laten spelen, benen strekken, ravotten, etc. is een veelgehoorde tip.

Andere handige en leuke tips zijn:

-                     “Ieder kind eigen koffertje/rugzakje met knuffel en boekje kleur/potlootjes/kladblokje spel kwartet oid en andere vermaakspulletjes.”

-                     “Duidelijk uitleggen waar we naartoe reizen en een kaart meenemen waardoor je tijdens de reis kunt aangeven waar we zijn.”

-                     “Ze moeten ook in de auto bewegingsruimte hebben. Zorg voor een prettig verblijf op de achterbank met kussens en dekentjes bijvoorbeeld. Slapen en lekker zitten is erg belangrijk.”

-                     “Voor het stijgen/ dalen in een vliegtuig: zorg voor kauwgom, snoep, drinken, e.d. zodat ze slikken om oren te klaren en druk te voorkomen.”

-                     “Als de kinderen nog zeer klein zijn vergeet niet iets van hun zelf mee te nemen waar ze zich veilig bij voelen.”

-                     “Begin niet met opvoeden in het vliegtuig. Laat kinderen langzaam wennen aan lang stilzitten.”

-                     “Betrek de kinderen bij de voorbereiding van de reis en luister naar wat ze willen. Bijvoorbeeld naar de bieb gaan en boeken laten zien van de vakantie.”

-                     “Bereid de kinderen er goed op voor als het een hele lange dag wordt.”

-                     “Met een papieren centimeter van de bouwmarkt kunnen ze de kilometers ‘afknippen’.”

-                     “Een soort spelletjes-cd speciaal voor onderweg in de auto, erg leuk en de tijd vliegt! Geheugenspelletjes, allerlei vragen, liedjes zingen etc.”