Nederlanders laten vakantie niet verpesten door ingepikte ligbedden

 

17-08-2011

Het is één van de grootste ergernissen op vakantie: het vroegtijdig inpikken van de ligbedjes bij het zwembad. Maar hoe groot de irritatie hierover ook kan zijn, de meerderheid van de Nederlanders onderneemt hier geen actie tegen. Uit onderzoek van de vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl onder ruim 1000 vakantiegangers blijkt dat bijna tweederde genoegen neemt met een slechtere plek of vindt dat ie simpelweg ‘pech’ heeft.

“Hotels moeten ingrijpen, dit verbieden en als ze het verbieden er dan ook op toezien!” Het is één van de vele negatieve reacties op het reserveren van ligbedden bij het zwembad door andere vakantiegangers. Hoewel bijna tweederde van de Nederlandse vakantiegangers vaak met deze ergernis te maken heeft gehad, lijkt men toch niet toe te staan dat dit de vakantie verpest. Wij kiezen er liever voor om door te zoeken en genoegen te nemen met een slechtere plek (23%), simpelweg ‘pech’ en geen bedje te hebben (22%) of op een later tijdstip terug te komen in de hoop dat er dan wel bedjes beschikbaar zijn (18%). Daan Lodewijks, general manager van Vakantiepanel.nl, geeft aan dat Nederlanders vrij creatief met de ergernis kunnen omgaan: “Hoewel de irritatie vaak groot is, kiezen wij er bv. voor om vrije bedjes naar een goede plek te verplaatsen of op een luchtbed te gaan liggen. En anders is een plekje op het strand ook altijd nog een goede optie!”.

 

Hypocriet

Enkele reacties en suggesties van vakantiegangers over het reserveren van ligbedden bij het zwembad:

- “Ik erger me enorm aan dit asociale gedrag!”

- “Laat personeel aan de gasten een plaats toewijzen”

- “In sommige gevallen zijn alle bedjes om 07.00u al bezet en is er geen mens te bekennen”

 

Waar de meerderheid van de Nederlandse vakantiegangers zich bij het probleem neerlegt en naar andere oplossingen zoekt, doet een kwart van de respondenten vrolijk mee aan deze grote ergernis. Als reactie op andere vakantiegangers reserveert een kwart van hen de ligbedden door ook vroegtijdig een handdoek neer te leggen. Uit de resultaten komt naar voren dat hoe meer vakantiegangers met het probleem te maken krijgen, hoe meer ze geneigd zijn zelf ook ligbedden te reserveren. 12 Procent van de ondervraagden neemt het heft zelfs in eigen hand en verwijdert de handdoek (of wat er op ligt) van de ander en gebruikt het bedje voor zichzelf. Eenzelfde percentage meldt het probleem bij het personeel in de hoop dat zij het oplost. Lodewijks: “Het inpikken van ligbedden is iets dat al decennia speelt en door iedere vakantieganger anders wordt opgelost. Gelukkig lijken wij Nederlanders onze vakantie daar niet door te laten verpesten”.