Citytrip naar New York, Wenen & Edinburgh bevallen het beste

17-11-2010

De steden New York, Wenen en Edinburgh worden volgens Vakantiepanel.nl door de Nederlandse vakantieganger met het hoogste rapportcijfer beoordeeld. In alle drie de steden wordt vooral de vriendelijke bevolking en de goede openbaar vervoersmogelijkheden hoog gewaardeerd. Verder scoort New York hoog op het gebied van uitstapjes/bezienswaardigheden. Opvallend is dat populaire steden als Rome en Parijs buiten de top 10 best beoordeelde steden vallen. 

Vakantiepanel.nl: “Nederlanders staan bekend om hun zelfstandige instelling in het buitenland. Ze zoeken graag zelf alles uit. Wenen biedt volop mogelijkheden om op eigen gelegenheid te ontdekken, blijkt uit de beoordelingen. Naast de vele culturele en architectonische bezienswaardigheden, nodigen de goede OV-mogelijkheden en de vriendelijke, behulpzame bevolking uit tot een bezoek. En met het openbaar vervoer kun je ook gemakkelijk één van de vele kuuroorden net buiten Wenen bezoeken. Kortom, Nederlanders vinden Wenen een relaxte stad waar ze gemakkelijk hun weg vinden en zich prettig voelen.”

“Uit de commentaren die wij over New York ontvangen, blijkt dat vakantiegangers er veilig en ontspannen kunnen genieten van alle bezienswaardigheden. Ook hier valt op dat de mensen zeer behulpzaam zijn, dat is iets wat we blijkbaar in Nederland niet meer gewend zijn. Het is een cliché, maar de sky is er de limit en Nederlanders trekken massaal – voornamelijk te voet en met de metro maar toch ook met de relatief goedkope taxi – eropuit om zich te vergapen aan alle bezienswaardigheden die New York te bieden heeft. Ze houden er letterlijk een stijve nek aan over! Een tip die velen geven is om goede wandelschoenen mee te nemen. Nederlanders verwonderen zich zoal om de belachelijk grote porties in de restaurants, de 24/7-mentaliteit en keren vaak met uitpuilende koffers terug, want ook voor het shoppen is New York ‘the place to be’.”

“In Edinburgh worden de gezellige pubs, de mooie oude binnenstad, ook hier het prima en goedkope openbaar vervoer, de vele bezienswaardigheden binnen en buiten de stad en de prima shopping mogelijkheden geroemd. Net als ook de vriendelijke, behulpzame bevolking die wel van een grapje houdt. Nadeel is natuurlijk wel het Schotse weer met veel regen en mist, maar de meeste vakantiegangers hebben zich hier vooraf op ingesteld, blijkt uit het rapportcijfer. Sterker, in één van de reviews werd mistig Edinburgh geassocieerd met de wereld van Harry Potter.”

 

Top 10 stedentrips

 

New York     8.5         New York in de sneeuw

Wenen          8.5

Edinburgh    8.5

Stockholm    8.4

Antwerpen    8.3

Reykjavik      8.3

Berlijn            8.2

Istanbul         8.2

Londen          8.1

Valencia        8.1

Madrid           8.1    

Barcelona      8.1


Uit de top 10 blijkt dat niet de meest populaire steden als meest positief beoordeeld worden. Je kunt het opmerkelijk noemen dat populaire steden als Rome (7.8) en Parijs (7.7) niet eens terugkomen in de top 10 van best beoordeelde stedenbestemmingen op Vakantiepanel.nl.

 

Tips van reizigers over bovengenoemde steden

Stockholm wordt getypeerd als een groene, levendige stad met vriendelijke mensen.


Uit de reviews van Antwerpen blijkt dat deze stad vaak te voet wordt ontdekt, waarbij vrijwel alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereikbaar zijn. Ook wordt de Meir, de brede en autovrije winkelpromenade met de vele modeketens geroemd. 

Reykjavik wordt getypeerd als een gemoedelijk stadje, dat door velen vaak als uitvalsbasis wordt gebruikt om excursies te maken naar alle bezienswaardigheden op het eiland. De stad trekt niet het type vakantieganger dat uitgebreid gaat shoppen en rondslenteren door de stad, maar meer de natuurliefhebber die vooral buiten de stad meer van het land wil zien.

‘Ruim opgezet, brede straten met veel groenvoorzieningen’. Het is aangenaam vertoeven in Berlijn.

De meeste vakantiegangers zien Istanbul als spannend, levendig en bruisend met een vriendelijke bevolking. Zonder al te veel opdringerige kooplieden. De uitstraling van deze metropool maakt grote indruk. Zeker is dat je je er geen moment verveelt. 

Hoewel niet al te goedkoop, vermaken Nederlandse vakantiegangers zich nog steeds opperbest in het populaire Londen. Of het nu is voor een voetbaltrip, een cultuurreis, een vrijgezellenuitje, een uitstap met het gezin of een romantische tête à tête, in Londen voelen Nederlanders zich op hun gemak.

In Valencia kun je prima fietsen en de combinatie strand en echte Spaanse stad bevalt Nederlandse vakantiegangers prima.

Madrid is minder populair dan Barcelona maar is zeker in opkomst en wordt gezien als ‘een gezellige stad met veel leven op straat’.

De Nederlandse vakantieganger raakt niet uitgekeken in Barcelona, maar de Catalaanse hoofdstad wordt niet als beste beoordeeld. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het hoge zakkenrollers- en zwerversgehalte waarvoor vakantiegangers opmerkelijk vaak waarschuwen en waardoor je constant op je qui vive moet zijn.